Historisch Archief Westland

Historisch Archief Westland

archief

De Studiegroep Genealogie Westland werkt nauw samen met het Historisch Archief Westland. Het Historisch Archief Westland beheert de archieven (vanaf de 13e eeuw) van de gemeente Westland die bestaat uit de voormalige gemeenten ‘s-Gravenzande, de Lier, Monster, Naaldwijk en Wateringen.

Adres:

Bezoekadres: Stokdijkkade 2 te Naaldwijk
Website:: www.historischarchiefwestland.nl
Geopend van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:30 uur en op de tweede maandag van de maand (uitgezonderd juli en augustus) van 19:00 tot 22:00 uur. Raadpleeg voor de laatste informatie altijd de website van het archief.

Bereikbaarheid:

Het Historisch Archief Westland bevindt zich op de 2e etage van het gemeentehuis te Naaldwijk en is direct gelegen naast het streekbusstation. Hier stoppen de bussen van Veolia vanuit Den Haag, Delft en Rotterdam. Er is beperkt gelegenheid voor vrij parkeren en voldoende parkeergelegenheid met parkeerschijf.

Genealogische bronnen:

Naast de gebruikelijke archiefstukken beschikt het Historisch Archief Westland ook over kopieën van de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) en kopieën van de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten (Burgerlijke Stand) alsmede kopieën van de Bevolkingsregisters (BR). Deze zijn uitgebreid met dezelfde bronnen van de voormalige Westlandse gemeenten Maasland en Schipluiden en van de buurgemeente Loosduinen. Van al deze bronnen, met uitzondering van de DTB’s en het BR van Loosduinen, is een totaal-index in de studiezaal te raadplegen.

Het Westland:

Het Westland bestond voor 1 januari 2004 uit de gemeenten:

  • De Lier (met Zouteveen)
  • ‘s-Gravenzande (met Zandambacht en Heenweg)
  • Maasland
  • Naaldwijk (met Honselersdijk, Maasdijk, Honderdland en Oranjepolder)
  • Monster (met Poeldijk, Monsterambacht, Ter Heijde en Polanen)
  • Schipluiden (met Hodenpijl, Dorp, Groeneveld, Hoog- en Woudharnas, Sint Maartensrecht en Zouteveen)
  • Wateringen (met Kwintsheul)

Sinds 1 januari 2004 is de herindeling een feit en zijn de gemeenten de Lier, ‘s-Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen verder gegaan als de gemeente Westland. De gemeenten Maasland en Schipluiden zijn verder gegaan als de gemeente Midden-Delfland.

Mede dankzij het werk van de vele vrijwilligers van de Studiegroep Genealogie Westland is de Burgerlijke Stand van de Westlandse gemeenten te raadplegen via www.wiewaswie.nl.